Project Sint Nicolaas Lyceum

Projectinformatie

Project Sint Nicolaas Lyceum
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Stichting V.O. Amsterdam-Zuid
Architect DP6 Architectuurstudio B.V.
Looptijd Oktober 2010 - oktober 2012

Aan het Beethovenplein 2 te Amsterdam realiseerden wij het nieuwe Sint Nicolaaslyceum. Een compact gebouw met veel ruimte en licht van binnen.

Het Sint Nicolaaslyceum is een school met een hoge ambitie die haar basis vindt in een drietal speerpunten: sport, cultuur en wetenschap. Het ontwerp sluit hierop aan. Het gebouw geeft plaats aan diverse cultuuruitingen door middel van podia, tribunes, amfitheater, tentoonstellingswanden en het kan een relatie hebben met de culturele instellingen in de directe omgeving. Sport is geïntegreerd in het gebouw met basketbalvelden op het gebouw en een visuele relatie met de sporthal en sportvelden buiten het gebouw. Wetenschap heeft hier een plaats door onderzoekend leren zichtbaar te maken, het gebouw als het resultaat van een onderzoeksproces te tonen en duurzaamheid nadrukkelijk te laten zien.

Het atrium verbindt alle ruimten met elkaar en zorgt voor licht, lucht, overzichtelijkheid en leesbaarheid. Het atrium vormt het hart van de school en biedt plaats aan theater, ontmoeting en aan werkplekken.

Het Beethovengebied en het Sint Nicolaaslyceum zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden via de buitenruimten. Het volume richt zich naar park en plein, twee richtingen die elkaar ontmoeten en ruimtelijkheid opleveren. Buitenruimtes ‘waaieren’ door het gebouw en kunnen sportveld, stadsbalkon, proeftuin, lesruimte en/of experimentendak worden. Door de sportzaal een slag te draaien is de entree vanuit de Beethovenstraat het gebied in geleidelijker, en de grote trap naar de entree maakt dat het plein gebruikt zou kunnen worden als podium.

Nieuwbouw Sint Nicolaas Lyceum