Realisatie nieuw radiotherapiecentrum HMC Antoniushove

Projectinformatie

Project Nieuw radiotherapiecentrum HMC Antoniushove
Locatie Leidschendam
Opdrachtgever HMC Antoniushove
Architect De Jong Gortemaker Architecten en Ingenieurs
Looptijd mei 2015 – september 2016

J.P. van Eesteren heeft de realisatie van het nieuwe radiocentrum van het HMC Antoniushove in Leidschendam uitgevoerd. Het radiotherapiecentrum is uitgerust met de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van bestraling.

Nieuwe stap specialistisch zorg

Door het radiotherapiecentrum te verbinden aan HMC Antoniushove, kunnen patiënten worden bestraald op dezelfde plek als waar hun overige behandelingen plaatsvinden. Dat betekent dat al hun behandelend specialisten voor overleg snel bij elkaar kunnen zijn. De bunkers zijn boven de grond gebouwd, waardoor patiënten tijdens hun bezoek daglicht zien, en de tuin van HMC Antoniushove. Hierdoor is een nieuwe stap gezet om alle specialistische zorg voor de patiënten met kanker samen te brengen op één locatie.

Bunkers van speciaal beton

In totaal is er per bunker ruim 300m3 beton gebruikt. De wanden van de bunkers zijn gestort met een speciaal soort beton: het grind in het beton is namelijk vervangen door magnetiet. Dit absorbeert de straling beter. Magnetiet is een ijzererts met een hoge dichtheid. Daardoor weegt het beton maar liefst 3800kg per m3: dat is ruim anderhalf keer meer dan normaal beton.