Universiteit van Amsterdam, gebouw REC-A

Projectinformatie

Project Renovatie REC-A gebouw (faculteit Rechtsgeleerdheid)
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Universiteit van Amsterdam
Architect Allford Hall Monaghan Morris
Looptijd Juni 2016 - december 2017
Universiteit van Amsterdam gebouw REC-A

Op de stadscampus Roeterseiland van de UvA realiseerden TBI-ondernemingen Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren gezamenlijk het nieuwe hoofdgebouw van de faculteit Rechtsgeleerdheid, ook wel REC-A genoemd. De renovatie omvat 28.000 m², verdeeld over 13 verdiepingen.

Belangrijke criteria vanuit de opdrachtgever waren de logistiek en de omgang met de buurt. REC-A ligt namelijk in een oud deel van Amsterdam, binnen de grachtengordel. Beide ondernemingen konden de nodige ervaring overleggen met zulke situaties.

De bouwplaats bood weinig ruimte, bovendien gingen alle colleges gewoon door. Naast een fulltime verkeersregelaar, werd er gewerkt met een timeslot-systeem voor leveranciers. Hiermee is filevorming van bouwtransporten voorkomen. Eenmaal binnen ging de logistieke puzzel verder. Zonder open gevel of open dak moest alle materiaal binnendoor worden aangevoerd. Voor alles groter dan een pallet is deels gebruikgemaakt van een interne goederenlift en speciaal gezaagde sparingen in plafonds.

Met J.P. van Eesteren op het bouwkundige deel, was Croonwolter&dros verantwoordelijk voor het complete installatiewerk, dat aangesloten is op bestaande installaties van de naastgelegen gebouwen. Met behulp van duurzame klimaatplafonds en gedeeltelijke vloerverwarming wordt REC-A tegen een minimaal energieverbruik comfortabel geklimatiseerd. De omvangrijke verlichtingsinstallatie geeft de nieuwe hoofdentree bovendien een bijzondere aanblik.

Universiteit van Amsterdam, gebouw REC-A