JP Magazine

Slim bezig: iPad app BIM 360 Field bij HollandPTC

Geschreven door Paolo Bouman voor JP Magazine
19 jul 2016

Gebouwen slimmer maken is het motto van J.P. van Eesteren. Voor dit artikel leggen we de nadruk op ‘maken’ in deze dubbelzinnige slogan. Want de zeer slimme protonenkliniek HollandPTC (Particle Therapy Centre) in Delft wordt op slimme wijze gebouwd. Eén voorbeeld hiervan is het gebruik van de applicatie autodesk BIM 360 Field op dit project. Hiermee worden papierloze kwaliteits- en opleveringscontroles een fluitje van een  cent, wordt de communicatie tussen de betrokkenen enorm gestroomlijnd en komt een schat aan managementinformatie beschikbaar. En dat allemaal op een iPad.

Eric van Nes en Tom de Jong

Eric van Nes (links) en Tom de Jong (rechts)

Het idee om de mogelijkheden van Autodesk BIM 360 Field in de praktijk te onderzoeken komt van TBI kennisLAB, het kennisnetwerk binnen TBI. Proces engineer Tom de Jong werd door TBI kennisLAB gevraagd om te onderzoeken of de app geschikt is voor een breed gebruik binnen J.P. van Eesteren. Na goede ervaringen bij de bouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk, wordt deze applicatie nu op meerdere bouwplaatsen ingezet waaronder die van HollandPTC in Delft.

Je bespaart al heel snel heel veel tijd

“Het blijkt eigenlijk al heel snel een enorm tijdbesparende tool voor de uitvoerders”, vertelt Eric van Nes, hoofduitvoerder bij HollandPTC. “Je hebt namelijk altijd de complete bibliotheek van 3d-modellen en documenten van het HollandPTC op de bouwplaats bij je, in je iPad. En je beschikt altijd over de laatste versies omdat de tekeningen uit de cloud worden gehaald. Zie je op de bouwplaats een afwijking, dan kun je dat in de applicatie registreren en koppelen aan een actiehouder zodat hij dat kan oplossen. Daarnaast vul je keurformulieren in die je vervolgens digitaal ondertekent. Bij alles kun je ook foto’s ter informatie toevoegen. Op de foto kun je zelfs een tekstje typen, een pijl ergens naar laten wijzen of ergens een cirkel omheen tekenen. Verder kun je taken toewijzen: iemand moet bijvoorbeeld een keuring of dagrapport maken. Zodra je iets hebt ingevuld, wordt dat voor alle gebruikers beschikbaar zodra ze in de keet hun app via wifi synchroniseren.”

Zeer behulpzaam bij kwaliteitsborging

“Maar er is nog een reden die het gebruik van BIM 360 Field bij HollandPTC extra handig maakt. dat is de kwaliteitsborging op dit bijzondere project. Vanuit het bestek is voorgeschreven dat we heel veel aan verificatie en commissioning’ (inbedrijfstelling) doen. in BIM 360 Field kun je alle vereiste checklists snel invullen. Van elke betonstort maak je een foto van de betonbon en daarmee toon je aan dat het juiste beton is toegepast.

Datzelfde geldt voor de mantelbuizen die in de twee tot vier meter dikke betonnen wanden worden gestort. We hebben alle maten van de in- en uittredende buizen uit het BIM-model gehaald met x-, y- en z-coördinaten. Op de bouw hebben we een maatvoerder dit uit laten zetten, waarna we het door een andere maatvoerder weer hebben laten controleren. Vlak voor de stort lieten we nog een derde controle doen. Al die controles leg je vast in de app. Het vastleggen kost dankzij de app nauwelijks tijd en de controles deed je evengoed.”

Ook voor nazorg  en het terugdringen van faalkosten

Eric van Nes: “Ook voor de nazorg is de app handig. wij zijn nu natuursteen op de gevels aan het monteren. stel, er ontstaat over tien jaar een lekkage. Aan de hand van de tekeningen krijg je nooit een exact beeld van hoe de gevel precies is gebouwd: je moet die openmaken om dat te ontdekken. Nu leggen wij in de app foto’s vast van alle bouwfasen. Dus je ziet dat er een ingeplakte hoeklijn zit, dat de naden zijn afgeplakt en dat er een opstand is tot een bepaalde hoogte. Dat is heel waardevolle informatie.”

Maar het meest waardevol is wellicht de management-informatie die BIM 360 Field biedt. Tom de Jong: “Doordat er zoveel informatie wordt geregistreerd, is het mogelijk om op een computer geheel geautomatiseerd analyses te laten maken. Zo kun je in grafieken of tabellen zichtbaar maken welke afwijkingen er zijn. Op deze wijze zijn we in staat om trends te ontdekken. Als je die in beeld hebt, kun je de oorzaak onderzoeken en faalkosten terugdringen.

Wij doen nu op verschillende projecten ervaring op met BIM 360 Field. Het zijn nog pilots en het is nog te vroeg om te zeggen wat onze standaard applicatie gaat worden, maar dat dit soort tools een vaste plek gaat krijgen in ons werk staat vast. Iedereen die één keer met een dergelijke applicatie heeft gewerkt is er enthousiast over.”