Stationspostgebouw: inpandige metamorfose van een rijksmonument

Geschreven door Jan Smit in Industriebouw
09 jul 2021

De prachtige monumentale gevel is behouden en voorzien van een tweede huidgevel.

Foto's: Peter van Oosterhout

Een rijksmonument, de kleine bouwplaats, de ‘thuiskomst’ van PostNL: de verbouwing en renovatie van het Stationspostgebouw in Den Haag was voor de bouwcombinatie van J.P. van Eesteren en BESIX in veel opzichten bijzonder. Niet in de laatste plaats omdat de bouwers binnen het voormalige postsorteercentrum in relatief korte tijd een bijna geheel nieuw pand hebben gerealiseerd.

Die extra schil was geen luxe, vertelt Rick Verkleij, als projectleider voorbereiding namens BESIX bij het prestigieuze project betrokken. “Het is aan de buitenkant een prachtig gebouw. Industrieel erfgoed. Maar de nieuwe bewoners gaan het pand gebruiken als kantoorruimte. Dat vergt andere kwaliteiten. Zo’n monumentale gevel is qua comfort minder prettig. Dus hebben we gezorgd voor een tweede huidgevel. Die biedt veel thermisch comfort.”

In november 2019 is gestart met het strippen van het gebouw - (c) Peter van Oosterhout

Inpandige metamorfose

Bij die aanpassing bleef het niet. Binnen het hoofdgebouw is een atrium gecreëerd omringd door allemaal vides. Die worden naar boven toe steeds breder, waardoor er ook onderin het gebouw voldoende lichtinval is. Ook zijn  tussenverdiepingen geplaatst: de oude verdiepingen, waarop de sorteermachines stonden, waren maar liefst zes meter hoog. In totaal nam deze inpandige metamorfose, die is verricht in opdracht van LIFE-NL en SENS real estate, zestien maanden in beslag. Dat was maar liefst vier maanden korter dan gepland. Een huzarenstukje dat november 2019 is begonnen met het strippen van het gebouw. Begin 2020 konden de bouwers, installateurs en onderaannemers vol aan de slag. Eind mei dit jaar is het werk opgeleverd. Delen zijn zelfs al eerder beschikbaar gesteld aan de klant, voegt Verkleij toe. “De kantoorverdiepingen zijn vervroegd in gebruik genomen. Daar is al in januari begonnen met de vloer- en interieurafwerking, zodat PostNL er sneller in kan.”

"De inpandige metamorfose nam zestien maanden in beslag"

Uitdaging in logistiek en planning

De combinatie van een rijksmonument, een relatief kleine bouwplaats en de vele werkzaamheden die in korte tijd moesten worden verricht vormden wat betreft de logistiek en planning best een uitdaging. Tegelijkertijd was dat voor Verkleij een van de leukste dingen van dit werk. “Je gaat samen om tafel om ervoor te zorgen dat het werk zo effectief en efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd. Soms moet je werkzaamheden dan net in een iets andere volgorde uitvoeren als je gewend bent. Bijvoorbeeld beneden beginnen met boren en zagen in plaats van boven. Als dat dan lukt, geeft dat veel voldoening.”

Een topprestatie

Daar kan Ton Wansing, eindverantwoordelijk projectmanager namens TBI-onderneming J.P. van Eesteren, zich helemaal in vinden. “Alleen door met zijn allen - de opdrachtgever en huurders inbegrepen - aan dezelfde kant van de tafel te gaan zitten, hebben we dit zo snel kunnen realiseren. Een echte topprestatie,” meent Wansing. PostNL wordt de belangrijkste huurder van het vernieuwde Stationspostgebouw. Het postbedrijf, dat daarmee terugkeert op het oude nest (het gebouw is in de jaren veertig gebouwd in opdracht van PTT Post), gaat het rijksmonument gebruiken als hoofdkantoor.

Binnen het hoofdgebouw is een atrium gecreërd omringd door allemaal vides en er zijn tussenverdiepingen geplaatst.

Opdrachtgever

LIFE, Antwerpen
SENS real estate, Den Haag

Architect

KCAP Architects & Planners, Rotterdam

Hoofdaannemer

J.P. van Eesteren, Gouda
BESIX Nederland, Dordrecht

Grondverzet & infra

VMV Projecten BV, Renswoude

Sloopwerkzaamheden

Vissers Sloopwerken, Oosterhout

Bouwprogramma

Verbouwing en renovatie Stationspostgebouw te Den Haag

Bouwperiode

Januari 2021 - voorjaar 2021

Bruto vloeroppervlakte

30.000 m2

Lees de volledige editie van Industriebouw hier.