JP Magazine

Van top tot teen: Michel Hoogendoorn, directeur Integrale Projecten

Geschreven door Paolo Bouman voor JP Magazine
21 dec 2016

“Mijn werk is topsport en vraagt een gezonde leefwijze”, aldus Michel Hoogendoorn. Toch was het zijn vrouw Eva die hem opgaf bij de sportschool. Maar sindsdien gaat de directeur Integrale Projecten twee tot drie keer per week trouw naar zijn crossfit training. En ook nog op de fiets - een retourtje van 20 km! - als het weer daartoe uitnodigt.

Michel begon in 1997 bij J.P. van Eesteren als stagiair, was werkvoorbereider, projectleider, projectdirecteur en is per 2013 lid van de directie. “Er is in die 19 jaar nooit een reden geweest om ergens anders te gaan werken, er kwamen steeds nieuwe rollen en uitdagingen op me af. Mijn eerste project was het Oceanium van Diergaarde Blijdorp, zoiets bouw je maar één keer in je leven. En dat zou voor de meeste projecten gelden. Tijdens de bouw van het Ernst & Young gebouw aan de Rotterdamse Boompjes, in 2004, ontmoette ik mijn vrouw Eva. Zij werkte ook in de werkvoorbereiding, bij het bedrijf dat de plafonds installeerde. We hadden veel telefonisch contact, zagen elkaar bij een borrel op het project en ik vroeg haar uit. Vijf jaar later trouwden we. Ze werkt nog steeds in de afbouw en dat maakt praten over het werk wel makkelijk, je herkent veel situaties.”

J.P. van Eesteren heeft twee directeuren die de productie en realisatie aansturen. Theo Jansen doet de projecten die niet als TBI integraal worden aangestuurd. Jij doet de integrale projecten. Kun je dat verschil toelichten?

“Ik had als projectdirecteur het Europol-gebouw in Den Haag onder mijn hoede. Dat was mijn eerste opdracht in die functie die we samen met de TBI-zusjes Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros integraal oppakten. Ik vond dat ideaal: werken zonder onderaannemers maar als gelijkwaardige partners die samen staan voor een zo mooi mogelijk eindresultaat. Vanuit deze ervaring werd ik gevraagd deze werkwijze verder te ontwikkelen. Bij de Markthal werkten we ook zo, maar dan met partners buiten TBI. Integraal werken hoeft zich ook niet tot TBI te beperken. Als je elkaar maar vertrouwt. Ik werk nu met een jong team aan de ontwikkeling van samenwerkingsformats voor integraal werken zodat we niet voor elk integraal project het wiel hoeven uit te vinden. De nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk - het grootste project dat J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros nu onder handen hebben - is ook als integraal werk aangenomen. Net als de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam en Lelystad Airport. Deze werkwijze wint terrein omdat opdrachtgevers en aannemers er de voordelen van inzien.”

Over sport. Waarom, wat en waar?

“Het begon bij Eva. Zij loopt hard maar had zich begin 2014 geblesseerd. Om toch te kunnen trainen ging ze naar een sportschool en kwam terug met de mededeling dat ze ons had opgegeven voor personal training. Toen zij was hersteld ging ze weer rennen en ik bleef in de sportschool. Natuurlijk is de verleiding groot om, als je laat van je werk komt, op de bank te ploffen. Maar om de lange dagen aan te kunnen - wij rijden om zes uur weg en komen nooit voor half zeven thuis - moet je fit blijven. We eten heel gezond, weinig suiker en vet, Eva bakt ons brood en maakt zelf pasta, maar voldoende beweging hoort er ook bij. Ik merk dat ik me beter voel nu ik sport.”

Wat doe je in de sportschool?

“Het heet crossfit en staat voor een mix van steeds weer andere oefeningen. Een tractorband omgooien of er met een moker op slaan, een houten kist op- en afspringen of het doen van burpees: dat zijn combinatieoefeningen met bijvoorbeeld squatten, opdrukken en springen. De meeste oefeningen doen we op muziek. Als het even kan, ga ik op de racefiets van onze woning in Hellevoetsluis naar de sportschool in Rockanje. Dat is heen en terug 20 km.”

Je woont aan een jachthaven maar hebt geen boot?

“Nee, ik heb Eva nog niet kunnen overtuigen van de noodzaak ervan, omdat die er natuurlijk ook niet is. Maar in het weekend lopen we graag langs de haven en pakken dan een terrasje. Dat is echt tijd voor ons samen. En samen wordt een groter getal want Eva is zwanger, in februari krijgen we een kind!”