JP Magazine

Wat hebben zij met elkaar te schaften?

Geschreven door Paolo Bouman voor JP Magazine
21 dec 2016

Wat hebben een projectvoorbereider van J.P. van Eesteren en een bureau voor visuele communicatie met elkaar te schaften? Heel veel, want bij tenders is het tegenwoordig zo, dat niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit doorslaggevend kan zijn. Je wilt je onderscheidende elementen zo helder mogelijk voor het voetlicht brengen. Daarom werkt projectvoorbereider Hendrik Bergsma inmiddels al een aantal jaren samen met Marijn Wesdorp van Studio Wesdorp.

Marijn Wesdorp ging na de kunstacademie aan de slag in packaging design. Vijf jaar lang maakte hij concepten voor de voedingsindustrie. Totaal bij toeval kwam hij in de wereld van de aanbestedingen terecht. Nu is hij fulltime bezig met het ‘visueel-strategisch positioneren’ van tenders.

Hendrik Bergsma werkt inmiddels al weer tien jaar bij J.P. van Eesteren. Hij begon in de werkvoorbereiding op de bouw. Na twee mooie werken vond hij het tijd zich meer te richten op het voortraject en schoof door naar de centrale werkvoorbereiding. In die rol werkt hij mee aan tenders.

Hoe kwam jullie samenwerking tot stand?

Hendrik Bergsma: “De vraag vanuit de klant is de afgelopen jaren sterk veranderd. Van het traditioneel indienen van een inschrijfsom tot het aanleveren van complete plannen van aanpak gekoppeld aan een Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI). Dit betekent dat je veel meer vanuit de behoefte van de opdrachtgever moet communiceren. Dat vraagt disciplines die we zelf niet in huis hebben, zoals het visueel inzichtelijk maken van oplossingen en processen. Om die reden haalden we Marijn erbij. In het begin bestond zijn inbreng uit het maken van de verpakkingen: onze plannen van aanpak kregen mooie kaften en dozen. Nu is hij betrokken bij alles wat met beeld te maken heeft en denkt hij ook inhoudelijk mee.”

Hoe verloopt de samenwerking?

Marijn Wesdorp: “Samen bekijken we wat de vraagstelling van de klant is en op welke manier we ons antwoord het beste zichtbaar kunnen maken. Het mooie is dat Hendrik heel helder kan aangeven wat hij zou willen vertellen, en mij dan vraagt welke input ik nodig heb om dit goed over te brengen. Bij de verbouwing van een ziekenhuis heb je bijvoorbeeld te maken met bepaalde delen waar achter stofschotten wordt doorgewerkt en andere delen die gefaseerd worden verbouwd. In zo’n situatie is het heel behulpzaam om in een 3D-tekening van het gebouw de verschillende fasen te laten zien. Als juist de planning kritisch is, dan leg ik hier de focus op. Uiteraard moet dat wel binnen het budget en de beschikbare tijd kunnen, maar het zal je verbazen wat er in korte tijd nog mogelijk is.”

Was het wennen in het begin?

Hendrik Bergsma: “In het begin was het best zoeken. Wat heeft Marijn nodig om iets te kunnen toevoegen? Wat kan ik van hem verwachten? De eerste keer liep ik elk balkje na in de planning die Marijn had vormgegeven, maar al snel ontdekte ik dat Marijn heel secuur is. Eigenlijk ook niet zo gek, we praten immers over grote belangen en harde deadlines. Marijn is de laatste schakel voor het indienen van de stukken, dus wij moeten elkaar 100% vertrouwen. En dat kunnen we.”

Welk onderdeel van de EMVI is door jullie samenwerking het meest verbeterd?

Hendrik Bergsma: “De planningen. Deze vertellen een heel verhaal en zijn het resultaat van een denkproces van een compleet team. Maar een traditionele planning is echt voor specialisten en daarom voor veel mensen moeilijk te lezen en te begrijpen. Door bepaalde onderdelen uit te lichten, te voorzien van teksten, icoontjes en aanvullende illustraties zijn het nu stuk voor stuk kleine kunstwerkjes geworden, die het héle verhaal op begrijpelijke wijze vertellen.” Marijn Wesdorp: “Al het denkwerk dat in zo’n planning verwerkt zit, krijgt nu de spotlights die het verdient.”