Amstel Tower, Amsterdam

Naast het station Amsterdam-Amstel realiseerden we een 30 verdiepingen tellende woon- en hoteltoren. Vanaf de grond meet de toren exact 103 meter, verdeeld over dertig verdiepingen en een installatieruimte als dakopbouw. Met deze hoogte is de Amstel Tower meteen de hoogste woon- en hoteltoren binnen de ring van Amsterdam. De Amstel Tower is gebouwd in opdracht van Provast. Op de eerste zeven lagen bevindt zich het MEININGER hotel; een 3-sterren hotel met 186 kamers. De rest is bestemd voor 192 woningen van Vesteda, technische ruimtes voor horeca of dienstverlening.

De ruwbouw van de onderste zes verdiepingen, die samen het hotelgedeelte vormen, is opgebouwd via een traditionele bekistingsmethode. De ruwbouw van het hoger gelegen woongedeelte - vanaf de zevende tot en met de dertigste verdieping – is opgebouwd met een tunnelbekisting. Zo kon het gebouw conform planning met één verdieping per week groeien. Naast de toren realiseerde J.P. van Eesteren een ondergrondse parkeergarage voor Q-Park met ruimte voor 171 auto’s. Op het dak van het parkeergarage is het busstation.

De toren staat direct naast het Amstelstation en geeft een nieuwe dimensie aan de skyline van Amsterdam. Het project is een initiatief van ontwikkelaar Provast uit Den Haag. Het ontwerp van de toren is van Powerhouse Company, de constructie is uitgewerkt door IMd Raadgevende Ingenieurs. De onderste zes verdiepingen doen dienst als hotel, alle verdiepingen daarboven hebben een woonfunctie. De 192 huurappartementen vallen in het middensegment, waaraan in Amsterdam een groot tekort is.

Foto: Bert Rietberg

Lees meer over dit project

De groei van Amstel Tower

Stuur project door