Binnenhof, Den Haag

Croonwolter&dros, Nico de Bont en J.P. van Eesteren werken tot eind 2026 aan de renovatie van de Tweede Kamer, een intensief project waarbij alles draait om samenwerking. Binnen deze grootscheepse renovatie selecteerde het Rijksvastgoedbedrijf de drie TBI-bedrijven voor het grootste onderdeel: de gebouwen van de Tweede Kamer die zo’n 70% van het Binnenhofcomplex uitmaken. J.P. van Eesteren voor de bouwactiviteiten, Croonwolter&dros voor de installaties en Nico de Bont als specialist voor de restauratiewerkzaamheden. Een leuk detail is dat J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros hier oude bekenden zijn: in 1992 realiseerden zij de nieuwbouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Voorbereid op de toekomst

De hele operatie is niet alleen bedoeld om meer veiligheid en betere omstandigheden aan de gebruikers te bieden en dit cultureel erfgoed voor de lange termijn te behouden. Het doel is ook om te zorgen dat wanneer over 25 jaar groot onderhoud nodig is, de werkzaamheden minder storend zullen zijn voor de gebruikers. Daarnaast wordt de renovatie aangegrepen om een aantal functionele verbeteringen door te voeren, waarvan de nieuwe centrale publieksentree voor de Tweede Kamer het meest in het oog zal springen. Dit is noodzakelijk gezien de grote publieke belangstelling voor het Binnenhof. 

Zeer verschillende gebouwen

De opdracht is complex, want als we hier schrijven over de Tweede Kamer hebben we het niet alleen over de plenaire zaal met de blauwe stoelen die we kennen uit de media, maar over verschillende gebouw(delen) die dateren uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. Omdat ze verschillen in bouwstijl en monumentale status, werden zes architectenbureaus en ongeveer evenveel technisch adviseurs geselecteerd die ieder een deel van het complex onder hun hoede nemen. Er is dus heel veel afstemming nodig. Maar ook veel onderzoek om voor de start van de renovatiewerkzaamheden zo goed mogelijk te weten wat de panden nog voor verrassingen in huis hebben. Daarmee is rekening gehouden in de aanpak van het project en de gekozen samenwerkingsvorm.

Over het Binnenhofcomplex en de renovatie ervan

Op het Binnenhof in Den Haag zetelen de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het Binnenhofcomplex, een acht-eeuwen oud monument dat continu ‘in bedrijf’ is. Na een periode van intensief gebruik kampt het Binnenhof met veel technische en bouwkundige gebreken. Grootschalige renovatie is noodzakelijk voor meer veiligheid en betere (werk)omstandigheden voor gebruikers en bezoekers. En om het cultureel erfgoed voor de lange termijn te behouden.

Ondertussen aan de Hofvijver

In het AVROTROS-programma ‘Ondertussen aan de Hofvijver’ volgt Splinter Chabot de komende jaren de renovatie van ’s werelds oudste nog actief in gebruik zijnde parlementscomplex; het Binnenhof in Den Haag. Alle ins en outs over het middelpunt van de Nederlandse politiek en een acht eeuwen oud monument dat continu in bedrijf is, komen voorbij.

Op 4 januari 2022 was op NPO 2 de eerste uitzending te zien. Elk kwartaal volgt een nieuwe aflevering.

Stuur project door