De Goudse Waarden, Gouda

In samenwerking met Croonwolter&dros, renoveerde de afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie van J.P. van Eesteren het schoolgebouw ‘De Goudse Waarden’. Dit is het eerste gasloze en bijna energieneutrale schoolgebouw in Gouda. Het was een ambitieus project want het hele gebouw werd vernieuwd, met uitzondering van het fundament, de zuilen en de vloeren. Uitgangspunt bij het renovatieontwerp van Gortemaker Algra Feenstra was dat het schoolgebouw de lichte en transparante uitstraling van de jaren 60 behoudt.

Isolatie van 6.000 gerecyclede spijkerbroeken

Voor de isolatie van de gevel zijn 100% circulaire isolatiedekens gebruikt, gemaakt door Metadecor van in totaal 6.000 spijkerbroeken. Samen met Gemeente Gouda startte De Goudse Waarden een inzamelingactie voor de benodigde spijkerbroeken. Leerlingen konden zo veel mogelijk spijkerbroeken inleveren en hiermee kans maken op mooie prijzen.

Gasloos en (bijna) energieneutraal

Het hoofdgebouw heeft een opvallende, nieuwe buitentrap met een geïntegreerde hellingbaan gekregen, zodat het gebouw toegankelijker wordt voor mindervaliden. De aula is met een vliesgevel en een luifel breder gemaakt, en krijgt zo meer transparantie. Het gebouw is voorzien van verschillende soorten nieuwe gevels: een vliesgevel, een stucgevel en een zeer speciale gevel met een speelse aluminium gevelbekleding. De afwerking van de vloeren, wanden en gevels is grotendeels vernieuwd. Alle installaties zijn vervangen door nieuwe, energiezuiniger installaties, die tevens voor een gezonder klimaat (ventilatie en licht) zorgen. Zo heeft het zonnepanelen en een WKO (warmte- en koude opslag) -installatie dat zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Onder het gebouw is een fietsenstalling te vinden.

Eindresultaat

Stuur project door