De State Hillegersberg, Rotterdam

In opdracht van Fundis Welthuis realiseerde de afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie van J.P. van Eesteren het ver- en nieuwbouwproject De State. De State is een woonzorgcomplex in Rotterdam Hillegersberg, aan de Van Beethovenlaan, vlak achter de Molenlaan.

Het woonzorgcomplex bestaat uit drie gebouwdelen die om de beurt werden aangepakt. Tijdens de renovatie bleven de andere twee gebouwdelen steeds volledig in gebruik door de medewerkers, bewoners en patiƫnten van De State.

Ieder gebouwdeel kreeg een volledig nieuwe gevel die bestaat uit HSB-elementen, aluminium kozijnen, beplating en Ispo gevelband. Daarna is elk bouwdeel opnieuw ingericht met 1- of 2-kamerappartementen. Op de begane grond zijn de algemene ruimten zoals een restaurant, therapie- en behandelruimten.

Twee gebouwdelen werden gestript tot op het constructieve geraamte, opnieuw opgebouwd en (gedeeltelijk) voorzien van een extra bouwlaag. Middels een staalconstructie is er op de bestaande dakvloer een derde bouwlaag geplaatst. Het derde en laatste gebouwdeel werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw met vier woonlagen. Het project is van september 2019 tot en met februari 2022 in drie fasen uitgevoerd.

Stuur project door