Duurzame renovatie en uitbreiding kantoor Goede Doelen Loterijen

Het kantoor van de Goede Doelen Loterijen was bij de oplevering een van de meest duurzaam gerenoveerde kantoren van Nederland. De ruim 500 medewerkers van drie loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) betrokken in 2018 dit nieuwe kantoor in Amsterdam.

Duurzaamheidslabel

Bij de renovatie is gestreefd naar het hoogst haalbare duurzaamheidslabel: BREEAM Outstanding. Hiervoor werd niet alleen gekeken naar duurzaamheidsaspecten in het ontwerp, zoals de uiteindelijke CO2-uitstoot van het gebouw. Ook aspecten als de component gerecyclede materialen en het bouwproces, inclusief de logistiek, telden mee. Het ontwerp is van architectenbureau Benthem Crouwel, bekend van onder meer Station Rotterdam Centraal en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Bouwkundige innovaties

Goede Doelen Loterijen koos bewust voor de renovatie van een lang leegstaand kantoorpand aan de Beethovenstraat. Aan de buitenkant verrijst een glasgevel en een bijzonder bladerdak dat niet alleen regenwater verzamelt voor gebruik in het pand, maar ook volledig voorzien wordt van hoog rendement zonnepanelen. Verdere duurzaam bouwkundige innovaties zijn de toepassing van zowel isolatiemateriaal en foam board gebaseerd op schimmels. Dit zijn uitvindingen van Eben Bayer, winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge in 2008. De Loterijen beogen hiermee een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het klimaat en een positieve impact te hebben op anderen. Het pand verbruikt ruim 80% minder energie dan een standaard nieuw gebouwd kantoorgebouw.

Logistiek

Veel aandacht ging gedurende de renovatie uit naar het voorkomen van overlast voor de buurt. Hiertoe gebruikten wij een logistiek managementsysteem dat zorgt voor een strakke planning van aan- en afvoerend verkeer. Op die manier stonden er geen vrachtwagens in de buurt te wachten en bleven aanrijroutes rustig en veilig.

Sfeerbeelden

Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects

Foto: Jasper Juinen

Foto: Jasper Juinen

Foto: Jasper Juinen

Foto: Jasper Juinen

Stuur project door