Hotel QO, Amsterdam

QO (voorheen bekend als Hotel Amstelkwartier) is gebouwd volgens het internationale duurzaamheidssysteem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). QO streeft ernaar een LEED Platinum status te behalen. Het wordt een van de duurzaamste hotels van Europa en staat aan de Amstel in Amsterdam, nabij het Amstelstation. Hier in de wijk Amstelkwartier wordt de komende jaren een woonwerkgebied ontwikkeld. Mulderblauw architecten werkte in opdracht van Amstelside BV in samenwerking met Paul de Ruiter Architects en advies- en ingeniersbureau Arup aan het duurzaamheidsconcept en ontwerp. J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn samen verantwoordelijk voor de realisatie van het gebouw.

Het 288 hotelkamers tellende gebouw richt zich op de kosmopolitische hotelgast, maar is toch duurzaam. Bij QO draait het om 'sustainable luxury'.  Het duurzame concept vraagt om een integrale benadering, zowel op het gebied van energiebesparing als in bedrijfsvoering en verblijfskwaliteit. Om dit te bereiken worden onder meer de kringlopen zo veel mogelijk gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik, en is het hotel op vele manieren verbonden met de locatie.

​Slimme schil

Het gebouw bestaat uit een compacte kern van logistieke faciliteiten met daaromheen de verblijfsruimtes met zoveel mogelijk daglicht. De hotelkamers hebben glas over de volledige hoogte voor ruimtelijke kwaliteit en uitzicht. De kamers kunnen natuurlijk worden geventileerd, ook op de twintigste verdieping. Wanneer de hotelgast afwezig is of slaapt, past de gevel zich automatisch aan het buitenklimaat en voorkomt zo warmteverlies of oververhitting. Hierdoor bespaart de bouwkundige schil het grootste deel van het energieverbruik. Het gevelbeeld is dynamisch en verandert continu onder invloed van de hotelgast, het weer en het tijdstip van de dag.

​Lokale energiebronnen

De overgebleven benodigde energie wordt grotendeels zelf opgewekt, deels met biomassa uit het hotel. Grijs water wordt gebruikt voor toiletspoeling, regenwater voor de planten in de kas op de bovenste laag. De kas neemt CO2 op uit de gebruikte ventilatielucht.

Materiaalgebruik is waar mogelijk beperkt door slim te ontwerpen. De benodigde materialen zijn zoveel mogelijk gerecycled en bij voorkeur afkomstig van lokale leveranciers en fabrikanten. Zo werden de oude gevelelementen van de op steenworp afstand gelegen A'DAM Toren vermalen tot granulaat en verwerkt in het beton voor QO (zie video onderaan deze pagina).

Lokale materialen

Op alle plekken in het hotel, van het publieke restaurant Persijn en de vergaderlagen, de intiemere gangen en hotelkamers tot en met de bar Juniper&Kin op de 21e verdieping, wordt gezocht naar een specifieke relatie met de stad. Het toepassen van lokale materialen, de lokale (voedsel)productie, de relatie met het veranderlijke Nederlandse klimaat en de ruimtelijke, sociale verbondenheid met buurt en stad, zorgen ervoor dat het hotel geen generieke, inwisselbare halte wordt.

Lees meer over dit project

Stuur project door