Justus, Sluisbuurt Amsterdam

J.P. van Eesteren ontwikkelt de eerste woontoren Justus in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam. Er komen 289 nieuwe energiezuinige middenhuur woningen. De oplevering is medio 2024 en de verhuur start aan het begin van dat jaar.

De woningen betreffen 2- en 3- kamerappartementen, in grootte variërend tussen de 45 en 78 vierkante meter (gemiddeld 60 vierkante meter) en zijn verdeeld over de 33 verdiepingen tellende, 100 meter hoge woontoren (224 appartementen) en de naastgelegen laagbouw (65 appartementen). Op de begane grond van de woontoren is circa 900 vierkante meter ruimte gereserveerd voor commerciële invulling, zoals horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een kleine parkeergarage voor 38 auto’s, passend bij de autoluwe invulling van de Sluisbuurt, waar straks alles op loop- of fietsafstand van elkaar ligt.

Het door De Architekten Cie. ontworpen gebouw krijgt een ‘groene’ uitstraling. Een groot deel van het oppervlak van de bouwkavel, waaronder de daken, wordt voorzien van beplanting, met op de 24e verdieping een dakterras voor de bewoners. Daarnaast krijgen de daken van het gebouw en de parkeergarage een retentiedak, waarmee regenwater veel beter opgevangen kan worden en gebruikt wordt om het groen te voeden. Een primeur is er ook te melden; Sluisbuurt krijgt een ondergronds afval-transport-systeem. Deze woontoren is het eerste gebouw dat hierop wordt aangesloten.

De eerste woontoren van Sluisbuurt is een intensieve samenwerking tussen J.P. van Eesteren, Gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea. De woningen zijn gekocht door twee Nederlandse pensioenfondsen, waaronder BPL Pensioen

Stuur project door