Kantoor Triodos Bank, Driebergen-Rijsenburg

In opdracht van JOIN (een joint venture van Triodos Bank en EDGE Technologies, voorheen OVG Real Estate) realiseerde J.P. van Eesteren het nieuwe kantoor voor Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in Driebergen op basis van een engineer & build opdracht. Het project is door de uitzonderlijk duurzame aanpak van het bouwproces, de door de natuur geïnspireerde vormgeving en de bio-based materiaalkeuzes uniek. Het gebouw heeft een BREEAM Outstanding duurzaamheidscertificaat, de hoogst haalbare duurzaamheidsscore voor gebouwen. Licht, lucht, water en energie worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien en het gebouw is volledig energieneutraal.

Nieuwbouw

Het nieuwbouwproject heeft een bruto vloeroppervlak van ca. 12.500 m2, verdeeld over drie torens (2, 3 en 5 verdiepingen) die door middel van vloeren op de begane grond en eerste verdieping met elkaar verbonden zijn. De stabiliserende kern van het gebouw bestaat uit een unieke, duurzaam houten constructie. De zelfdragende glasgevel is via een staalconstructie gekoppeld met de houten vloerconstructie. Onder het gebouw is een kelder gerealiseerd waarin technische en facilitaire ruimtes komen. De deels overdekte parkeerplaats op het landgoed biedt ruimte aan ruim 3.000 m2 zonnepanelen en 120 'slimme' laadpalen die het gehele kantoor van energie kunnen voorzien. Het gebouw is remontabel gebouwd; aan het einde van de levensduur kan het worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken.

Bijzondere locatie

Net zo belangrijk als het gebouw is de locatie: een uniek landgoed in de Ecologische Hoofdstructuur. Deze structuur wordt binnen het project hersteld, uitgebreid, versterkt en blijft een belangrijke schakel in de ecologie van het gebied. Ook de uitvoering van het landschapsplan (ontwikkeld door Arcadis) viel binnen de opdracht van J.P. van Eesteren. De locatie diende als inspiratie voor het ontwerp van RAU Architecten. De organische vormen van het gebouw zorgen dat het gebouw op gaat in de bosrijke omgeving.

Remontabel bouwen

Het gebouw is op integrale schaal met een 3D-model ontworpen. Dit 3D-model is ook ingezet om de gebruikte materialen bij te houden in een materialenpaspoort. Zo kunnen alle materialen in de toekomst op een hoogwaardige manier hergebruikt worden.

Stuur project door