Labgebouw O|2, Amsterdam

O|2 is de werknaam van het nieuwe onderzoeksgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum op de VU campus aan de Zuidas te Amsterdam. Daar werken de VU, VUmc, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) samen in het thema Human Health en Life Sciences (H2LS). In Human Health and Life Sciences (H2LS) wordt onderwijs en onderzoek in de medische en mensgebonden gezondheids-levenswetenschappen integraal georganiseerd om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan deze maatschappelijke ontwikkelingen.

Het O|2 gebouw omvat voornamelijk biochemische laboratoria (overwegend ML-II klasse), kantoorwerkplekken en onderwijsfuncties.

De opdracht omvatte het integrale pakket bouw en installaties. Bouwcombinatie J.P. van Eesteren - Wolter & Dros - Croon v.o.f. (waarin TBI-bedrijven in bouw en techniek samenwerken) voerde het werk uit.

De nieuwbouw met een grondoppervlak van 50x60 m en 14 bouwlagen is gesitueerd op de in gebruik zijnde ondergrondse parkeergarage waarop ook het ACTA-gebouw staat. Deze parkeergarage (die reeds in volle omvang gelijktijdig met ACTA is gebouwd ten behoeve van de uitbreiding met O|2) en ACTA zijn ook door J.P. van Eesteren gerealiseerd.

Stuur project door