Nationale Nederlanden, Den Haag en Rotterdam
In mei 2020 startten we met de renovatie van het kantoor van Nationale Nederlanden (NN) in de Delftse Poort in Rotterdam. Daarnaast startten we in juni 2020 met de renovatie van het kantoor in de Haagse Poort in Den Haag. NN was van plan om begin 2019 hun bestaande kantoren in Den Haag en Rotterdam, totaal ca. 32.000 m², te verbouwen tot een duurzame, gezonde en inspirerende werkomgeving. Ook was de ambitie om dit 100% circulair, Zero Waste en met WELL Platinum te realiseren. De renovatie van het kantoor in de Delftse Poort bestond uit 15 verdiepingen van in totaal 13.300 m². Die in de Haagse Poort bestond uit 7 verdiepingen van in totaal 18.800 m².
Hergebruikte materialen en nieuwe indeling
Het aangeleverde ontwerp was 100% circulair en zero waste. Tijdens de renovatie zijn er bouwkundige aanpassingen gedaan en binnenwanden, installatie-aanpassingen, maatwerkmeubels, vloerbedekking en de kantoorinrichting gerealiseerd. De bestaande installaties zijn aangepast voor de nieuwe indelingen en aangevuld met bewegingsdetectie en CO2-sensoren. De oorspronkelijke plafonds zijn deels weggehaald om een ruimtelijke en afwisselende indeling te maken. Daarnaast zijn de brandcompartimenten aangepast en de glazen bouwstenen die hierbij vrijkwamen zijn verwerkt in de ombouw van pantries. De bekende zwarte toren van NN naast het Centraal Station van Rotterdam kreeg tussen de negende en elfde en tussen de veertiende en zestiende verdieping open vides en nieuwe trappenhuizen. Van het beton dat hierbij uit de vloeren werd gezaagd, werden zitbankjes en een borstwering gemaakt die op dezelfde verdieping in het gebouw staan. Een meubelmaker zorgde voor de bekleding van het beton. De hijsconstructie die bij deze operatie werd gebruikt is, op verzoek van de klant, gemaakt van gebruikt staal.
Bijzonder trespa
In beide gebouwen werden wanden rondom de kernen en ook de lockerkastdeurtjes gemaakt van gebruikt trespa. Een kunstenaar ontwierp motieven die in het witte trespa zijn gefreesd, waardoor de zwarte kern zichtbaar werd. Beide gebouwen kregen ongeveer 1.750 m² van dit gebruikte trespa. De traptreden werden gemaakt van oude meerpalen.
Voor het regelwerk werd gevingerlast vurenhout gebruikt. De wanden maakten we van volledig recycleerbare ECOboards, gemaakt van vezeloverschotten uit de landbouw. De schroeven blijven overal zichtbaar, zodat alles de- en remontabel blijft. Ook de bestaande treinzitjes werden opnieuw bekleed. In Den Haag werden de glazen bouwstenen voorzichtig verwijderd zodat ze een nieuwe bestemming in zitmeubelen konden krijgen. Tijdens de bouw werd altijd één van de verdieping aangewezen als ‘oogstverdieping’. Het bestaande constructie hout werd hier verzameld en hergebruikt als basis voor het nieuwe ontwerp. Bestaande pantries zijn ook een-op-een hergebruikt en voorzien van een nieuwe ombouw, betegeld met tegels gemaakt van bouwafval of geoogste glazen bouwstenen.
Oogstkaart
Om te voorkomen dat bestaande materialen werden afgevoerd hebben we een “oogstkaart” opgesteld. In deze kaart waren de diverse onderdelen benoemd die vrij kwamen tijdens het project. Gedurende het gehele project is dit een lopend proces gebleven. Bij de keuze om materialen opnieuw te gebruiken is de huidige kwaliteit van het materiaal steeds leidend geweest voor de gemaakte keuzes. Deze keuzes werden voorgelegd aan de opdrachtgever en door middel van keuringen en testen in het werk werd de kwaliteit aangetoond.
Nationale Nederlanden heeft een eigen opslag voor de materialen die wij uit hun panden verwijderen. Uit die materiaallijst kun je bijvoorbeeld bestaand glas bestellen voor de kantoorwanden. Die ruiten zijn 20 cm te kort om van vloer tot wand te reiken, dus maakten wij aan de bovenkant een koof.
Het project heeft de JLL Winning Workplace Award gewonnen.