Nieuwbouw en renovatie 2Amsterdam

J.P. van Eesteren heeft het project 2Amsterdam, de nieuwbouw en renovatie van twee kantoortorens aan de Zuidas in Amsterdam, opgeleverd. Het complete programma van 2Amsterdam omvatte een semipublieke tuin, openbare lobby’s, flexibele werkruimten, A-klasse kantoorruimte en een viersterren hotel van keten Meliá met een skybar met uitzicht op het centrum van Amsterdam. Het ontwerp is van het Rotterdamse bureau KCAP. Het project was een opdracht van de Duitse beleggingsfirma Commerz Real. Provast opereerde als gedelegeerd ontwikkelaar. 

Het contract met J.P. van Eesteren was een Engineer & Build-overeenkomst. Wij waren als hoofdaannemer waren verantwoordelijk voor zowel de bouw als de installaties. Vandaar dat al vanaf het begin de planning en uitvoering in co-makership zijn uitgevoerd. Unica was de installatiepartner, De Groot & Visser de gevelspecialist en Voorbij zette zijn expertise in voor de complete bouwkuip. Met het project 2Amsterdam streefden opdrachtgever en bouwer naar het BREEAM Excellent duurzaamheidslabel voor het kantoor.

Start bouw 2Amsterdam

Twee-eenheid

Het project is een herontwikkeling van twee bestaande torens uit de jaren ’80. In totaal omvat het project circa 16.400 m² aan hotelruimte, 23.200 m² kantooroppervlak verdeeld over 19 lagen en 13.700 m² ondergrondse parkeergarage. De westelijke toren biedt plaats aan het hotel en wordt opgehoogd met drie verdiepingen. Twee hiervan zijn al gerealiseerd. De oostelijke toren huisvest de kantoren. Onder de torens komt een meerlaagse parkeergarage. Momenteel vindt de constructieve optopping van de skybar plaats en is het team bezig met de vernieuwing van de gevel. Ook binnen zijn de bouwers en installateurs aan de slag: de ruwe afbouw en de aanleg van de installaties zijn in volle gang. 

Oase op de Zuidas

De twee torens worden gekoppeld middels een doorlopende glazen gevel. Dit zorgt niet alleen voor visuele eenheid tussen de twee gebouwen, maar deze zogeheten ‘plint’ - de onderlaag van beide gebouwen - verbindt de twee delen tot een echt fysiek geheel. Een groot atrium brengt het daglicht tot diep in het gebouw en creëert mogelijkheden voor interactie tussen de kantoorvloeren. De omsloten buitenruimte zal plaats bieden aan een intieme bedrijfstuin met veel groen. Deze semipublieke ruimte zal een unieke oase van rust vormen in de drukke stedelijke omgeving van de Zuidas.

Ondergronds

Inmiddels zijn alle damwanden op diepte en zijn alle boorpalen ingebracht. Met injectieslangen wordt vervolgens een gellaag op diepte ingespoten die de bouwput waterdicht afsluit. Over een paar weken wordt de bouwput vervolgens uitgegraven rondom de Oostelijke toren zodat begonnen kan worden met het uitgraven van de ruimte onder het gebouw voor drie parkeerdekken. Om de toren stabiel te houden wordt een tijdelijk stempelraam opgetrokken tussen de damwanden en de toren. In het voorjaar van 2019 moet de laagste vloer (-3) gestort zijn, waarna de parkeergarage wordt opgetrokken. Na het storten van de -2 vloer kan het stempelraam weer verwijderd worden, waarna de parkeergarage verder afgemaakt wordt. 

Complexe ligging

Het complex is gelegen in het hart van de Zuidas, het nummer 1 zakendistrict van Nederland. De bereikbaarheid van de locatie is optimaal door de ligging vlakbij de snelweg, een trein-, metro- en busstation en Schiphol Airport. Die locatie zorgt nog voor een extra uitdaging: de krappe bouwruimte aan de Zuidas. In het omliggende gebied (het project ligt tussen de Strawinskylaan en de ringweg A10) wordt veel gebouwd en gaat de openbare infrastructuur op de schop. Bij de inrichting van de bouwplaats is er dan ook rekening mee gehouden dat deze verschillende keren aangepast moet worden, waarbij er veel aandacht is voor veiligheid en bereikbaarheid, met het oog op de drukke omgeving.

De oplevering van project 2Amsterdam staat gepland voor medio 2021.

Artist impression

2Amsterdam

Stuur project door