Nieuwe Herengracht 95, Amsterdam
Aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam transformeerden we in opdracht van Metroprop een bestaand kantoorpand uit 1920 tot een moderne, energiezuinige werkomgeving. Onze gespecialiseerde afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie herstelde de grandeur van honderd jaar geleden én paste de modernste techniek toe om het gebouw duurzaam te maken voor de komende eeuw.
Volledige renovatie en turn-key oplevering
We hebben het bestaande kantoorpand (monumentnummer: 1931) van ca. 1.600 m² volledig gerenoveerd en turn-key opgeleverd. Het bestaande pand is gestript en opnieuw afgebouwd en ingedeeld. In het monumentale pand zat een historisch plafond. Deze is tijdens een verbouwing in het verleden volledig geruïneerd. Dit plafond is in oude glorie hersteld en in deze ruimte hebben we ook een entresol vloer gemaakt. Het bestaande tuinhuis was vervallen en daarom is deze helemaal gestript en in de oude stijl weer opgebouwd. Het plafond van de eerste verdieping van het tuinhuis was aanzienlijker lager dan het gebouw zelf. Onderzoek wees uit dat een deel van het oude cassetteplafond erboven zat. Op basis van de aangetroffen delen lieten we een nieuw ontwerp maken dat de veel lijkt op de oude werkelijkheid. Dat ontwerp hebben we vervolgens gerealiseerd.
Duurzame installatie
Het kantoorpand is voorzien van een nieuwe duurzame installatie door middel van een warmte- en koudeopslag. Een energiearm verwarmingssysteem vraagt om zeer hoogwaardige isolatie. Om die reden werd de gehele buitenschil, voor en achter, voorzien van voorzetwanden met nieuwe beglazing of nieuwe achterzetramen. Daarnaast kreeg het kantoor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook is alle verlichting omgezet naar ledverlichting met bewegingsdetectie. Het pand had een energielabel G en is nu geüpgrade naar energielabel A. Om de plafonds op de klassieke hoogte te laten, zijn de ventilatiekanalen in de isolatiewanden en in speciale, verticale schachten verwerkt.
Bijzonder in dit project was de nauwe samenwerking met de huisarchitect van Metroprop, Leon van Ooijen, die de leden van het bouwteam veel vrijheid tot meedenken bood.