Pakhuizen Achtergracht, Amsterdam

Aan de Achtergracht staan 13 identieke pakhuizen, gebouwd tussen 1717 en 1721. Vernoemd naar de maanden van het jaar worden deze ‘kalenderpakhuizen’ genoemd. In 1971 vestigde het archief van De Nederlandsche Bank zich hier, waarop al snel een grote verbouwing volgde waarbij alleen de gevels bleven staan. De verdiepingen kregen betonvloeren en de kappen werden geheel vernieuwd. Bijna vijftig jaar later waren de Kalenderpakhuizen verouderd; donker, bruingeel en een beetje somber. Kortom: niet geschikt als inspirerende hybride werkomgeving. Onze gespecialiseerde afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie (VOR) leverde het project Achtergracht 4-22 op: de transformatie van maar liefst 6.000 m² aan kantooroppervlak in een reeks geschakelde grachtenpanden. 

Transformatie van geschakelde grachtenpanden

J.P. van Eesteren heeft een lange historie met de panden. De afdeling VOR onderhield de zogeheten Kalenderpakhuizen jarenlang, in de tijd dat ze nog van De Nederlandsche Bank waren. Na verkoop ontstond er in 2018 een hernieuwd contact dat uiteindelijk leidde tot de opdracht de panden te transformeren in een moderne kantooromgeving. 

Binnen het project is een nieuwe entree gecreëerd en is één van de dragende bouwmuren over twee verdiepingen vervangen door een staalconstructie. Daarnaast zijn diverse doorbraken en vides gerealiseerd om de lichtinval te verbeteren. Het gebouw kent twee atriums met nieuwe stalen trappen, die meer dan 3,5 meter uitkragen. Verder zijn de installaties aangepast aan een multi-tenant indeling en is de elektra volledig vernieuwd. De E- en W-installaties werden grotendeels hergebruikt en aangepast naar de huidige wensen. Het gebouw is door J.P. van Eesteren in een tamelijk ruwe vorm opgeleverd aangezien de complete afwerking is gebeurd na overleg met de huurders.

Vanwege de ligging in de binnenstad van Amsterdam aan de Achtergracht was er geen enkele bouwplaatsruimte en was de logistiek zeer complex. Ons uitgangspunt was dat wij ons gedragen als gast in de omgeving waar wij bouwden. Om dit principe kracht bij te zetten en ook meetbaar te maken, werkten wij volgens de gedragscode van Bewuste Bouwers. 

Stuur project door