Project transformatie A'DAM Toren

‘Toren Overhoeks’, het voormalig hoofdkantoor van Shell Research aan de noordoever van het IJ, is getransformeerd tot A’DAM Toren. Deze multifunctionele toren herbergt een observatiepunt, hotel, club, kantoren voor de creatieve industrie en diverse horeca waaronder een ronddraaiend restaurant. A’DAM staat voor Amsterdam Dance And Music en zal de toonaangevende positie van Nederland in de muziek en creatieve sector verder uitbouwen.

Lingotto heeft samen met Club Air, ID&T en Massive Music A'DAM ontwikkeld. Het 22 verdiepingen tellende bruisende centrum voor de creatieve en muziekindustrie staat volledig in het teken van duurzaamheid: een WKO-systeem (Warmte Koude Opslag) zorgt voor de verwarming en koeling van het gebouw, maar ook oplossingen als zonne-energie, duurzame LED-verlichting en ventilatie door de benutting van de wind zijn in het ontwerp verwerkt.

De toren onderging een ingrijpende verbouwing. Vanwege de slechte bouwtechnische staat is de betonnen gevel van de toren geheel vernieuwd. J.P. van Eesteren hergebruikte het vermalen betongranulaat van de gesloopte gevel als grondstof voor de betonmortel voor de nieuwbouw van het hotel Amstelkwartier, eveneens in Amsterdam: een praktijkvoorbeeld van innovatie in duurzaamheid.

Ook de kroon is opnieuw gemaakt, waarbij de luifel een echte verdieping is, die plaatst biedt aan een observatiepunt. Met de grootste mobiele kraan van Europa is de nieuwe kroon op A’DAM geplaatst. Verder zijn alle installaties in het gebouw vervangen en zijn er nieuwe liften in de bestaande schachten geplaatst. Met al deze maatregelen is de toren tot een duurzaam gebouw getransformeerd en gaat A’DAM een volgende levensfase in van minstens 40 jaar.

Bekend cement: betonrecycling A'DAM Toren

Geslaagde facelift A'DAM Toren

Film: Ibo Orgut

Foto-impressie A'DAM Toren

Stuur project door