Stadswerven, Dordrecht

De gebiedsontwikkeling Stadswerven wordt een nieuwe stadswijk in Dordrecht met ongeveer 900 woningen. Op de voormalige scheepswerf Biesbosch en tussen de rivieren de Beneden Merwede en het Wantij werkt ontwikkelcombinatie (OCW) Stadswerven, bestaande uit AM, Dura Vermeer en J.P. van Eesteren, aan verschillende deelplannen. Het gebied ligt op een smal schiereiland tussen twee grote rivieren. Er is sprake van getijden (eb en vloed) dus loopt het waterplein af en toe onder water. Daarnaast komt er steeds minder ruimte voor de bouwplaatsen, een flinke uitdaging qua ruimte en logistiek.

In Stadswerven komen eengezinswoningen, kadewoningen, stadswoningen, appartementen, terrasappartementen en ook penthouses. Tussen de woningen komen groene binnen- en daktuinen en parkeren kan in de parkeergarages en parkeerplaatsen op maaiveldniveau. Er wordt ingezet op klimaatadaptatie met grote binnentuinen en daktuinen met bomen en retentiekratten. Alle projecten zijn aangesloten op stadsverwarming (via HVC). Alle deelgebieden zijn ontwikkeld door ontwikkelcombinatie Stadswerven, bestaande uit AM, Dura Vermeer en J.P. van Eesteren. Daarnaast zijn ze ontworpen door verschillende architecten en hebben dan ook hun eigen indeling en functionaliteiten maar ook samenhang met de andere deelgebieden.

Deelgebied A

A1: De Noord

De Noord bestaat uit ca. 46 appartementen, een commerciële plint en parkeergarage. De ontwikkeling vindt plaats tot en met 2025. J.P. van Eesteren start met de bouw in het tweede kwartaal van 2025.

A2: De Merwede

De Merwede bestaat uit ca. 75 appartementen met commerciële plint en parkeergarage. De ontwikkeling loopt van 2022 tot 2025 en start bouw staat gepland voor eind 2025. J.P. van Eesteren gaat De Merwede bouwen.

A3: Het Wantij

Het Wantij bestaat uit 5 verdiepingen en ca. 48 appartementen aan het water en daaronder een commerciële plint. Aan de andere zijde van het gebouw, aan de Werf van Schouten en Biesboschstraat komen ca. 12 stadswoningen met drie woonlagen. Vanuit de ontwikkelcombinatie is J.P. van Eesteren de ontwikkelaar én bouwer. De woonoppervlaktes variëren tussen de ca. 90 en 134 m². In het binnengebied van het gebouw wordt een groene daktuin aangelegd. Hieronder komt een overdekte parkeergarage. Voor elke woning is een stallingsplek in deze garage, net als een externe berging. Start verkoop staat gepland voor het tweede kwartaal van 2023 en start bouw voor eind 2023.

The Lighthouse

Americana

Deelgebied C

The Yard Fase 1

The Yard fase 1 bestaat uit twee appartementsgebouwen met 25 en 9 appartementen. Daarbij ook nog eens 6 stadswoningen en 4 havenwoningen met woonoppervlaktes tussen de 112 en 249 m². Dit project is in 2022 opgeleverd. The Yard heeft een groot binnenhof voor de bewoners. De architectuur van de gebouwen is afgestemd op de vroegere scheepswerf omringd door de Maasstraat, de Werf van Schouten en de Werf van Gips. De bouw was in handen van Dura Vermeer.

The Yard Fase 2

The Yard fase 2 is gebouwd door Dura Vermeer. De bouw start in het eerste kwartaal van 2025. Het bestaat uit ca. 64 appartementen en drie blokken van 5, 7 en 10 verdiepingen. Deze fase heeft ook nog eens ca. 25 woningen met drie of vier woonlagen. De appartementsgebouwen hebben een binnentuin en parkeergarage.
 

A3: Het Wantij

A3: Het Wantij

Deelgebied B

The Lighthouse

The Lighthouse is in 2017 opgeleverd en bestaat uit acht appartementen. De woonoppervlaktes variëren tussen de 104 m² en 113 m². Alle appartementen zijn voorzien van een buitenruimte en een parkeerplaats in de garage onder het gebouw. De bouw was in handen van ERA Contour

Americana

Americana bestaat uit een appartementsgebouw met 20 appartementen en 6 kadewoningen met vier woonlagen en is in 2020 opgeleverd. Alle appartementen hebben een buitenruimte en een eigen parkeerplaats. De kadewoningen hebben een tuin en twee eigen parkeerplaatsen. Het ontwerp is van architectenbureau Lugten Malschaert Architecten. De realisatie was in handen van ERA Contour.

The Yard Fase 1

Deelgebied D

Deelplan D

Deelplan D bestaat uit ca. 150 á 160 woningen met parkeergarage. De bouw is in handen van Dura Vermeer en J.P. van Eesteren.

Deelgebied F

Deelplan F

Het complex in Deelplan F loopt van de 3 meter hoge kade door tot de 5 meter hoge Maasstraat. Door die hoogte zijn de woningen voorbereid op hoge waterstanden. Het bestaat uit ca. 121 appartementen in een gebouw met 10 verdiepingen. Dura Vermeer start in het derde kwartaal van 2024 met de bouw. De parkeergarage met ca. 121 plaatsen wordt omringd door woningen, zodat de geparkeerde auto’s niet te zien zijn. Op het dak wordt een tuin aangelegd. De woonoppervlaktes variëren tussen de ca. 56 en 114 m².

Stuur project door