Winkelpanden Karrestraat, Breda

Modernisering en monumentaal; die twee woorden omschrijven de opdracht van J.P. van Eesteren in Breda: twee van de drie winkelpanden aan de Karrestraat in het centrum zijn volledig gedemonteerd en voorzien van een nieuwe indeling en nieuwe gevelpuien. Daarbij zijn ook de buitenbetimmeringen vernieuwd voor een eenduidig beeld. Tegelijkertijd moest wel rekening gehouden worden met het feit dat in de toekomst één van de panden verbouwd zou worden tot appartementen. Ook waren geen recente tekeningen meer beschikbaar van de monumentale panden. Hierdoor kon het gebeuren dat tijdens de bouw een gewelvenkelder werd ontdekt.

Nieuwe indeling

De indeling van de panden op zowel de begane grond als eerste verdieping is aangepast. Doordat deze verandering van indeling was het ook nodig de elektra en werktuigkundige installaties aan te passen aan de huidige wet- en regelgeving. In verband met extra veiligheidseisen zijn de brandscheidingen tussen de winkels onderling en de verdiepingen volledig vervangen. Enkele gevelbepalende kozijnen op de eerste verdieping zijn in de eigen timmerfabriek van J.P. van Eesteren gereproduceerd en vervangen.

Just-in-time

Omdat de panden aan een drukke, smalle winkelstraat liggen, was just-in-time aan- en afvoeren van materialen cruciaal. Op deze manier konden de werkzaamheden soepel doorlopen. 

Stuur project door